Kratka istorija makaronsa - najpoznatije par excellence dvorske poslastice
Mnoge poslastičarnice širom sveta na svom meniju imaju makaronse, pogotovo u zemlji u kojoj su ovi slatki fini kolačići stekli svoju punu slavu - Francuskoj.
Ovaj ukusni, slatki „sendvič“ postao je prepoznatljiv najviše zbog svoje lagane, glatke i blago hrskave teksture, kao i punjenja od puter krema i ganaša, odnosno glazure.
Najbolji deo makaronsa je to što se bukvalno tope u ustima. Zbog toga, ali i svog živopisnog i šarmantnog izgleda, vremenom su postali jedan od omiljenih izbora za poklon prilikom porodičnih poseta u Francuskoj.
U nekoliko narednih redova ispričaćemo vam kratku, ali prilično zanimljivu istoriju ove prefinjene poslastice.
Kraljevsko putovanje makaronsa kroz Srednji vek
Današnji makaronsi naslednici su originalnih autentičnih makaronsa čija priča seže u vreme od pre više od 1000 godina! Svaki aspekt ove poslastice usavršavao se iz epohe u epohu, a mnogi vrsni dvorski poslastičari iz različitih mediteranskih zemalja unapređivali su recepturu i dodavali nove sastojke.
Prema narodnim verovanjima, makaronsi su italijanskog, odnosno još preciznije, sicilijanskog porekla i datiraju još iz 8. veka. Međutim, postoje podaci da su do ovog italijanskog ostrva stigli zajedno sa arapskim trupama iz današnjeg Tunisa koje su na Siciliju donele nove tehnike pečenja (koje su uključivale i upotrebu papira), te korišćenje limuna, pirinča, pistaća i drugih orašastih plodova. Istovremeno su na evropsko tlo doneli mnoga peciva na bazi orašastih plodova, još iz persijskog doba poznatih faluda i lausinaja - peciva sa kremom od slatkog badema unutra.
Prema legendi, više vekova kasnije poslastica je stigla u Francusku kada se italijanska kraljica Кatarina de Mediči udala za francuskog kralja Henrija II 1533. godine. Njeni poslastičari su sa sobom u Francusku doneli i recept za makaronse koji su se tada pravili od badema, belanaca i šećera. Njihov tadašnji naziv bio je mnogo manje elegantan, ali podjednako egzotičan – „sveštenički pupak“. Postoje podaci da su makaronsi vrlo brzo postali omiljene poslastice na dvorovima širom Francuske.
Godine 1682, kada kralj Luj XIV proglašava Versaj svojom glavnom rezidencijom i sedištem vlade, makaronsi su servirani gostima kao gest dobrodošlice i to svim dvorjanima kojima je istovremeno bio omogućen smeštaj unutar tada nove palate.Inače, do tada su makaronsi smatrani ekskluzivnim kolačićem koji se služio samo kraljevskoj porodici. Ova tradicija nastavila se sve do pada carstva 1789.
Makaronsi za narod
Tokom Francuske revolucije, dve sestre, Margarit i Mare-Elisabet, zatražile su azil u gradu Nansiju u istočnoj Francuskoj, nakon čega su 1792. godine počele da prodaju makaronse građanima. Ovakva biznis odluka učinila je sestre omiljenim u gradu, a njihova poslastičarska veština postala je nadaleko poznata. Sestre su ubrzo dostigle gotovo status zvezda, a ljudi su počeli da ih nazivaju „Macarons de Nanci“.
Tokom 1830-ih, makaronsi su sastavljeni od dva keksa, dok su punjeni želeom, različitim začinima ili likerima i bili su prilično drugačiji nego današnji. Zasluge za nastanak modernih makaronsa pripadaju čuvenom pariskom salonu čaja „Laduree of Paris“ koji je započeo sa radom početkom 20. veka. Trenutno, ova čuvena luksuzna poslastičarnica prodaje makaronse u varijantama kao što su mača čaj, čokolada, pistać, slana karamela, cvet narandže i malina. Inače, recept se nije promenio.
Na drugom kraju sveta
Ovi ukusni slatkiši brzo su postali opasna konkurencija kapkejkovima u Sjedinjenim Državama. Njihova popularnost može se pripisati specifičnoj teksturi, kao i različitim bojama i ukusima. Takođe, imaju izuzetno malo kalorija! Tokom godina, pekare specijalizovane za pravljenje makaronsa počele su sa radom u svim najvećim američkim gradovima, a prvo u Njujorku, Sijetlu i San Francisku.
Međunarodni dan makaronsa
Tradicija Međunarodnog dana makaronsa koji se obeležava 20. marta, započeta je 2005. godine u Parizu kada su se lokalne pekare i poslastičarnice ujedinile u cilju proslave jednog od najpoznatijih specijaliteta, kao i podrške lokalnim dobrotvornim organizacijama. Na ovaj dan, ljudi imaju priliku da probaju makaronse iz različitih pekara i da uživaju u različitim recepturama.
O HomeMade Makaronsima
Legendarna francuska poslastica italijanskog porekla ima posebno mesto u našoj proizvodnji. Poznati po širokoj paleti boja i različitih ukusa, ovi prefinjeni šareni kolačići se u našoj Home Made radionici prave u čak 14 varijanti: čokolada, vanila, pistać, lešnik, slana karamela, lavanda, čoko-narandža, kafa, malina, malina i bela čokolada, jagoda, kokos, mango i specijalna Home Made verzija tajne recepture.
Hrskavi spolja i meki iznutra, Home Made macarons-i predstavljaju poslastičarski specijalitet prve kategorije koji podjednako obožavaju i decu i odrasli.